Duurzaamheidsinitiatieven De Klerk Waterbouw in samenwerking met de SAB

De Klerk Waterbouw uit Werkendam is al jaren een voorloper in het verduurzamen van werkschepen en machines. Naast de indrukwekkende waterbouwprojecten die het bedrijf uitvoert, wordt er sinds 2018 actief gewerkt aan het verduurzamen van de werkschepen. In 2023 is De Klerk gestart met het certificeren van schepen met het Binnenvaartemissielabel. Dit label beoordeelt de emissie van CO2 en fijnstof van de schepen, gebaseerd op factoren zoals brandstofverbruik, draaiuren, type brandstof, motoren en generatorsets.

De Klerk Waterbouw heeft gekozen voor deze beoordeling, omdat het effectiever, nuttiger en dynamischer is voor de verduurzaming van hun schepen dan andere beoordeling/ certificeringssystemen. In 2023 en 2024 zijn inmiddels alle 13 schepen van De Klerk Waterbouw onder dit emissielabel gebracht, en de eerste positieve effecten zijn al zichtbaar. Dankzij verbeteringen in het brandstofverbruik (HVO100) en de technologie, is er een significante daling van CO2- en fijnstofemissies behaald. Het resultaat van dit traject is dat sommige schepen tegen het midden van 2024 al verbetering vertonen in hun emissielabel.

Daarnaast onderzoekt De Klerk samen met de SAB de mogelijkheden om schepen te certificeren met verschillende emissielabels. De voortstuwingsmotoren van de schepen produceren uitstoot tijdens het varen tussen projectlocaties. Echter, zodra deze schepen stilliggen op een project en alleen de elektrische machines aan boord gebruikt worden, kan het uitstootniveau teruggebracht worden naar nul, wat bijdraagt aan een super duurzaam imago. Dit biedt tegelijkertijd de mogelijkheid om volledig te voldoen aan mogelijke vergunningseisen.

Ondanks het besluit van het Ministerie om geen verplichting voor het Binnenvaartemissielabel in te voeren, blijft de SAB doorgaan met het verbeteren en uitbreiden van het gebruik van dit label. De verwachting is dat het Binnenvaartemissielabel in de toekomst meer ingezet zal worden voor diverse toepassingen binnen de binnenvaart, waarmee het bijdraagt aan een duurzamere sector en een positieve impact op het milieu. Dit sluit aan bij recente ontwikkelingen op Europees niveau, waar gewerkt wordt aan een internationaal geharmoniseerd emissielabelsysteem, dat kan bijdragen aan transparantie en administratieve lastenverlichting voor binnenvaartondernemers. De vraag naar emissiedata vanuit verladers en andere ketenpartners zal naar verwachting toenemen door EU-wetgeving en duurzaamheidsrapportageverplichtingen. Het Binnenvaartemissielabel kan helpen deze rapportage eenvoudiger en efficiënter te maken, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan de verduurzaming van de sector.