Veel gestelde vragen | FAQ

Bekijk alle veel gestelde vragen. Staat je antwoord hier niet tussen. Stel dan hier je vraag.

Bekijk veel gestelde vragen Stel vraag

Bij oudere motoren is uw label tot 10.000 draaiuren geldig. Daarna moet er weer een meting uitgevoerd worden door een gecertificeerd meetbedrijf. Het label is dan weer 10.000 draaiuren geldig

Bij nieuwe motoren is het label tot 20.000 draaiuren geldig. Daarna moet er weer een meting uitgevoerd worden door een gecertificeerd meetbedrijf. Het label is dan weer 10.000 draaiuren geldig.

Zijn er op uw schip zowel nieuwe als oudere motoren geïnstalleerd dan is uw label geldig totdat de eerste motor de 10.000 draaiuren, na uitgifte van uw label, heeft bereikt.

De Europese Green Deal is een reeks beleidsinitiatieven van de Commissie-Von der Leyen met als overkoepelende doelstelling om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken, en daarmee het eerste klimaatneutrale continent te worden. 

In 2030 moet de CO2-uitstoot al met 40% verminderd zijn ten opzichte van 1990, maar mogelijk wordt die doelstelling naar boven toe bijgesteld, tot 50-55%, of zelfs 65%.

Als alle benodigde gegevens compleet en juist zijn, ontvangt u digitaal een label binnen 10 werkdagen.

Het label is een Nederlands initiatief maar kan mogelijk ook internationaal gebruikt worden.

U kunt hier uw labelaanvraag starten.

Als alle benodigde gegevens compleet en juist zijn, ontvangt u digitaal een label binnen 10 werkdagen.

Het label zelf wordt gratis digitaal verstrekt. 

Als u in bezit bent van een label kan dit voordelen voor u opleveren. Diverse bedrijven en instanties koppelen de labels aan een gedifferentieerd bonus/malus systeem. De deelnemende bedrijven en instanties vindt u hier. 

Als eigenaar van het schip geeft u zelf wel of geen toestemming om uw gegevens of delen daarvan openbaar te delen. Indien u uw gegevens wilt delen, worden deze gepubliceerd in een openbare lijst welke u hier kunt vinden.

U kunt gratis (ex. verzendkosten) eenmalig een vlag met uw label erop aanvragen. U kunt een vlag aanvragen via info@binnenvaartemissielabel.nl

Het label is digitaal beschikbaar en u kunt deze zelf uitprinten indien gewenst. U kunt éénmalig gratis (exclusief verzendkosten) een vlag met uw label gradatie ( bijvoorbeeld B-3) aanvragen.

De aanvraag dient zich te beperken tot de toegelaten aantal/combinatie van werkmachines aan boord. Per toegelaten combinatie dient er een label aangevraagd te worden. Voor het drijvend werktuig is het dus mogelijk dat er meerdere labels worden afgegeven.

De aanvraag bestaat uit een aantal stappen voor het invoeren van gegevens en uploaden van documentatie:

  • Invoeren van Scheepsgegevens (L X B, Tonnage, M3, Passagiers, etc)
  • Invoeren van Motorgegevens (alle motoren aan boord boven de 19Kwh.)
  • Documentatie die geüpload dienen te worden:
    • Meetrapporten van gecertifieerde bedrijven (voor motoren boven de 20.000 draaiuren)
    • Datasheets van de motorenfabrikant (voor motoren onder de 20.000 draaiuren)
    • Bunkerbonnen
    • Foto’s van urenstanden motoren (niet ouder dan een week, indien geen urenteller aanwezig is zijn kopieën van het vaartijdenboek noodzakelijk. Deze worden aangeleverd via info@binnenvaartemissielabel.nl)
    • Kopieën van Ereum aankoop (indien van toepassing nabehandelingssyteem of Stage V motoren)
    • Kopie inbouwverklaring (vanaf CCR2 motoren, anders een factuur/bewijs welke motor is ingebouwd)
  • Jaarrapportage
    • jaarlijks brandstofverbruik van gehele schip
    • Welke soorten brandstof (HVO, FAME etc)
    • Draaiuren per jaar per motor

Het aanvraagportaal zal u stapsgewijs door het gehele aanvraagproces heen leiden.

Als u in bezit bent van een label kan dit voordelen voor u opleveren. Diverse bedrijven en instanties koppelen de labels aan een gedifferentieerd bonus/malus systeem. De deelnemende bedrijven en instanties vindt u hier. 

Alle achtergrond informatie kunt u vinden in dit rapport.

Iedereen kan een label aanvragen ongeacht type motoren of de leeftijd van de motoren.

Hier vindt u een overzicht van schepen met bijbehorende labels.

Bij nieuwe motoren (tot 20.000 draaiuren) krijgt u van de fabrikant  de benodigde specificaties om een label aan te vragen. Bij oudere motoren (meer dan 20.000 draaiuren) dient er een meting te worden gedaan door een gecertificeerd meetbedrijf

Zijn er op uw schip zowel nieuwe als oudere motoren geïnstalleerd dan is uw label geldig totdat de eerste motor de 10.000 draaiuren, na uitgifte van uw label, heeft bereikt.

Nieuwe motoren worden geleverd met een technische specificatie vanuit de fabrikant.  De specificaties zijn voor het label geldig tot 20.000 draaiuren. Daarna dienen deze motor(en) elke 10.000 draaiuren gemeten worden door een gecertificeerd meetbedrijf.

Vanaf het moment van afgiftedatum (zie label), dient u uw draaiuren elke drie maanden op te geven in het portaal.

Indien 1 of meerdere motoren voorzien zijn van een nabehandelingsysteem met Ureum dient u elke 3 maanden uw Ureum verbruik opgeven via het portaal. Dit verbruik dient aangetoond te worden met aankoopfacturen.

U vindt een overzicht van gecertificeerde meetbedrijven hier.

Het Binnenvaart Emissiepresestatie Label is juist ook bedoeld voor het aantonen van uitstoot van oudere motoren met nabehandelingssystemen. Hermotorisering is mogelijk niet altijd noodzakelijk.

De geaccrediteerde meetbedrijven hebben gezamenlijk een meetprotocol opgesteld. Meer informatie vindt u hier.

Heeft u nog een vraag?

Vul het onderstaande formulier in en u ontvangt binnen 1 tot 2 werkdagen antwoord op uw vraag.


    Meer informatie nodig?

    Wenst u liever telefonisch of per e-mail een vraag te stellen? Dit is mogelijk. Klik op de knop contactinformatie en bereik ons via uw favoriete manier.

    Contactinformatie